Pravý domácí medovník
Medovník stále získává na své popularitě. Vyzkoušejte ho i vy díky tomuto receptu na medovník podle nás!
Ingredience
- 475 g hladké mouky
- 90 g másla
- 170 g kaštanového nebo medovicového medu
- 2 vejce
- 1 Lžíce vodky
- 2 lžičky sody bikarbony
- 220 ml plnotučného mléka
- 160 g medu
- špetka vanilinového prášku
- 500 g syra mascarpone
Nejnovější letáky
Postup
Nejdříve je třeba připravit sušenkový základ: do kovové mísy nad hrncem s vroucí vodou vložíme 60 g másla a zcela ho rozpustíme, poté přidáme 170 g tmavého medu (kaštanový med nebo medovicový med je vhodný), 2 vejce a lžíci vodky, poté dobře promícháme ručním šlehačem, dokud není hladký a dobře promíchaný. Dávejte pozor, abyste směs příliš nezahřáli, protože vejce by se neměla rozvařit, takže ji sundejte z ohně, jakmile je horká (ale ne vařící) a ingredience jsou dobře promíchané.
Směs přelijte do velké mísy a přidejte 2 lžičky sody bikarbony, poté ji šlehejte elektrickým mixérem, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Nyní přidejte po troškách 240 g hladké mouky a promíchejte ručním šlehačem nebo stěrkou, a jakmile je těsto příliš husté, přidejte zbývajících 235 g mouky a hněťte rukama (pokud chcete, můžete těsto přenést na dobře pomoučněnou desku), dokud nezískáte hladkou kouli těsta, která se nelepí na ruce.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě.
Zatímco těsto chladne, připravte si medové kondenzované mléko: do malého hrnce na mírném ohni dejte 220 ml plnotučného mléka, 160 g akátového medu, 30 g másla a špetku vanilkového prášku. Vše dobře promíchejte, a jakmile se směs začne vařit, nechte ji za stálého míchání stěrkou nebo ručním šlehačem vařit asi 15-20 minut, nebo dokud nevznikne hustý, světle hnědý krém.
Jakmile je hotový, vypněte oheň a nechte medové kondenzované mléko zcela vychladnout. Pokud chcete místo medu použít cukr, můžete tak učinit, v takovém případě budete potřebovat 180-190 g velmi jemného krupicového cukru.
Když je těsto na sušenky vychladlé, vezměte ho zpět, odstraňte potravinovou fólii a rozdělte ho na 9 stejných dílů, poté každý díl těsta rozválejte na dobře pomoučené pracovní ploše, dokud se nevytvoří velmi tenké (asi 3 milimetry) a kulaté pláty, dostatečně široké na vykrajování kotoučů o průměru 20 centimetrů. Při vykrajování disků si můžete pomoci dnem 20centimetrové vyklápěcí formy, které položíte na plát a vykrojíte nožem nebo kolečkem na pizzu.
Vykrojené disky si nechte stranou a pečte je po jednom nebo po dvou v předehřáté troubě na statický režim při 180 °C asi 6-7 minut nebo dozlatova (doba pečení se může v jednotlivých troubách lišit) a pokládejte je na jeden nebo více plechů vyložených pečicím papírem. Jakmile jsou upečené, vyjměte je z trouby a nechte je zcela vychladnout.
Nakonec upečte i zbytky těsta, aniž byste se příliš starali o tvar, protože je bude třeba rozdrobit. Po upečení je nechte vychladnout a pak je nahrubo rozdrťte tak, že je vložíte do plastového sáčku a rozdrtíte válečkem na těsto, abyste získali nerovnoměrnou, poněkud sypkou drobenku s několika většími kousky sušenek.
Jakmile kondenzované mléko vychladne, připravte si krém na plnění Medovníku: v míse vyšlehejte 500 g mascarpone spolu s veškerým medovým kondenzovaným mlékem, dokud nevznikne poměrně tekutá a krémová směs, kterou pak dejte stranou.
Nyní už zbývá jen sestavit Medovik: na servírovací talíř položíme list pečicího papíru, na něj disk piškotu a rovnoměrně ho potřeme 2-3 vydatnými lžícemi krému, na něj položíme druhý piškot, lehce ho přitiskneme a také ho potřeme dalšími 2-3 vydatnými lžícemi krému. Nebojte se, že krém vytéká ze stran, je to normální a tak to má být.
Takto postupujte se všemi 9 vrstvami, poté rozetřete zbývající krém i na poslední vrstvu a stěrkou zarovnejte vytékající krém po obvodu dortu.
Pokryjte Medovník rozdrobenými sušenkami, a to jak nahoře, tak po stranách, pak věž ze sušenek přidržte dvěma nebo třemi dřevěnými tyčinkami tak, že je zapíchnete přímo do dortu, a pro větší bezpečnost umístěte okraj sklopné formy kolem dortu, aniž byste ji zavírali, protože se nemusí dotýkat dortu, protože slouží pouze k tomu, aby vrstvy nesklouzly.
Přeneste Medovník do chladničky a nechte ho odpočívat přes noc (ještě lépe 24 hodin), aby sušenky měly čas ve styku s krémem změknout. Jakmile je hotový, vyjměte párátka a odstraňte okraj formy. Váš Medovník je připraven k podávání, pokud si přejete, spolu s lesními plody. Jakmile je hotový, můžete ho uložit do lednice na 3-4 dny.