INZERCE

Pravý domácí medovník

Medovník stále získává na své popularitě. Vyzkoušejte ho i vy díky tomuto receptu na medovník podle nás!

INZERCE

Ingredience

porce
10
  • 475 g hladké mouky Přidáno do
  • 90 g másla Přidáno do
  • 170 g kaštanového nebo medovicového medu Přidáno do
  • 2 vejce Přidáno do
  • 1 Lžíce vodky Přidáno do
  • 2 lžičky sody bikarbony Přidáno do
  • 220 ml plnotučného mléka Přidáno do
  • 160 g medu Přidáno do
  • špetka vanilinového prášku Přidáno do
  • 500 g syra mascarpone Přidáno do
INZERCE

Postup

180 min.
1. Krok

Nejdříve je třeba připravit sušenkový základ: do kovové mísy nad hrncem s vroucí vodou vložíme 60 g másla a zcela ho rozpustíme, poté přidáme 170 g tmavého medu (kaštanový med nebo medovicový med je vhodný), 2 vejce a lžíci vodky, poté dobře promícháme ručním šlehačem, dokud není hladký a dobře promíchaný. Dávejte pozor, abyste směs příliš nezahřáli, protože vejce by se neměla rozvařit, takže ji sundejte z ohně, jakmile je horká (ale ne vařící) a ingredience jsou dobře promíchané.

2. Krok

Směs přelijte do velké mísy a přidejte 2 lžičky sody bikarbony, poté ji šlehejte elektrickým mixérem, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Krok

Nyní přidejte po troškách 240 g hladké mouky a promíchejte ručním šlehačem nebo stěrkou, a jakmile je těsto příliš husté, přidejte zbývajících 235 g mouky a hněťte rukama (pokud chcete, můžete těsto přenést na dobře pomoučněnou desku), dokud nezískáte hladkou kouli těsta, která se nelepí na ruce.

4. Krok

Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě.

5. Krok

Zatímco těsto chladne, připravte si medové kondenzované mléko: do malého hrnce na mírném ohni dejte 220 ml plnotučného mléka, 160 g akátového medu, 30 g másla a špetku vanilkového prášku. Vše dobře promíchejte, a jakmile se směs začne vařit, nechte ji za stálého míchání stěrkou nebo ručním šlehačem vařit asi 15-20 minut, nebo dokud nevznikne hustý, světle hnědý krém.

6. Krok

Jakmile je hotový, vypněte oheň a nechte medové kondenzované mléko zcela vychladnout. Pokud chcete místo medu použít cukr, můžete tak učinit, v takovém případě budete potřebovat 180-190 g velmi jemného krupicového cukru.

7. Krok

Když je těsto na sušenky vychladlé, vezměte ho zpět, odstraňte potravinovou fólii a rozdělte ho na 9 stejných dílů, poté každý díl těsta rozválejte na dobře pomoučené pracovní ploše, dokud se nevytvoří velmi tenké (asi 3 milimetry) a kulaté pláty, dostatečně široké na vykrajování kotoučů o průměru 20 centimetrů. Při vykrajování disků si můžete pomoci dnem 20centimetrové vyklápěcí formy, které položíte na plát a vykrojíte nožem nebo kolečkem na pizzu.

8. Krok

Vykrojené disky si nechte stranou a pečte je po jednom nebo po dvou v předehřáté troubě na statický režim při 180 °C asi 6-7 minut nebo dozlatova (doba pečení se může v jednotlivých troubách lišit) a pokládejte je na jeden nebo více plechů vyložených pečicím papírem. Jakmile jsou upečené, vyjměte je z trouby a nechte je zcela vychladnout.

9. Krok

Nakonec upečte i zbytky těsta, aniž byste se příliš starali o tvar, protože je bude třeba rozdrobit. Po upečení je nechte vychladnout a pak je nahrubo rozdrťte tak, že je vložíte do plastového sáčku a rozdrtíte válečkem na těsto, abyste získali nerovnoměrnou, poněkud sypkou drobenku s několika většími kousky sušenek.

10. Krok

Jakmile kondenzované mléko vychladne, připravte si krém na plnění Medovníku: v míse vyšlehejte 500 g mascarpone spolu s veškerým medovým kondenzovaným mlékem, dokud nevznikne poměrně tekutá a krémová směs, kterou pak dejte stranou.

11. Krok

Nyní už zbývá jen sestavit Medovik: na servírovací talíř položíme list pečicího papíru, na něj disk piškotu a rovnoměrně ho potřeme 2-3 vydatnými lžícemi krému, na něj položíme druhý piškot, lehce ho přitiskneme a také ho potřeme dalšími 2-3 vydatnými lžícemi krému. Nebojte se, že krém vytéká ze stran, je to normální a tak to má být.

12. Krok

Takto postupujte se všemi 9 vrstvami, poté rozetřete zbývající krém i na poslední vrstvu a stěrkou zarovnejte vytékající krém po obvodu dortu.

13. Krok

Pokryjte Medovník rozdrobenými sušenkami, a to jak nahoře, tak po stranách, pak věž ze sušenek přidržte dvěma nebo třemi dřevěnými tyčinkami tak, že je zapíchnete přímo do dortu, a pro větší bezpečnost umístěte okraj sklopné formy kolem dortu, aniž byste ji zavírali, protože se nemusí dotýkat dortu, protože slouží pouze k tomu, aby vrstvy nesklouzly.

14. Krok

Přeneste Medovník do chladničky a nechte ho odpočívat přes noc (ještě lépe 24 hodin), aby sušenky měly čas ve styku s krémem změknout. Jakmile je hotový, vyjměte párátka a odstraňte okraj formy. Váš Medovník je připraven k podávání, pokud si přejete, spolu s lesními plody. Jakmile je hotový, můžete ho uložit do lednice na 3-4 dny.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Smažené

489 recepty

Zelí

164 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Dorty

318 recepty