Polévka z šťavelu (Štovíková polévka)
Někdo ho zná jako šťavel, někdo jako štovík. Tato polévka byla součástí mého detství, takhle ji připravovala má máma. Vždy, když ji uvařím, vzpomenu si na ni a trochu se vracím zpět do starých časů :-)
Ingredience
- 3 hrst Kyselina šťavelová čerstvé listy
- 500 ml mléko
- 500 ml voda
- 100 ml smetana na vaření
- 3 pl mouka hladká speciální
- olej
- cukr
- sůl ocet
- 4 ks vejce
Nejnovější letáky
Postup
V hrnci si z oleje a mouky uděláme klasickou svítkovou. Přidáme mléko, vodu a smetanu na vaření. Celé přivedeme k varu.
Nejprve si rozšleháme vajíčka a vroucí vodou přelijeme šťovík. To proto, aby tyto listy snížily svůj objem.
Když nám začala obsah v hrnci pomalu vařit, přidáme listy, osolíme a necháme asi 10-15 minut vařit. Poté dochutíme cukrem, octem a pokud je třeba, osolíme ještě. Nakonec nalijeme i rozšlehaná vejce a přívarok dovaříme. Vejce by měly v přívaru zůstat hezky viditelné.
Hotový pokrm se podává jen čistě s chlebem, ale klidně si k tomu každý dá přílohu podle chuti :-) Přeji dobrou chuť.
Další moje recepty najdete také na mém blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube