Zdroj: Freepik
Pečená holandská mrkev s bylinkovým máslem
Zde je můj oblíbený recept na holandskou mrkev, který je jednoduchý na přípravu, výživný a naprosto vynikající!
Ingredience
- 400 g Holandská mrkev, omytá a zbavená listů
- 2 pl olivového oleje
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 100 g Nesolené změklé máslo
- 1 polévková lžíce Směs bylinek (např. petržel, pažitka a tymián) nasekaná nadrobno
- Kůra z poloviny citronu
- 21⁄2 stroužky česneku, mletého
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia (přibližně 400 stupňů Fahrenheita). Horká trouba je pro pečení nezbytná, protože mrkvi dodá pěknou zkaramelizovanou strukturu a zvýrazní její přirozenou sladkost.
Mrkev položte na plech a pokapejte ji olivovým olejem. Promíchejte, dokud mrkev není rovnoměrně obalená. Posypte ji solí a pepřem. Často se mi zdá, že mořská sůl je pro tento recept vhodnější než obyčejná kuchyňská sůl. Rozložte je tak, aby se opékaly rovnoměrně a nebyly na pánvi příliš přeplněné.
Vložte plech do trouby a pečte mrkev asi 20-25 minut, nebo dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
Zatímco se mrkev peče, připravte si bylinkové máslo. V misce smíchejte změklé máslo, směs bylinek, citronovou kůru a prolisovaný česnek. Promíchejte, dokud se dobře nespojí.
Jakmile je mrkev hotová, opatrně ji vyjměte z trouby. Ještě teplou mrkev vydatně potřete bylinkovým máslem. Teplo z mrkve rozpustí máslo a umožní mu proniknout do mrkve a dodat jí chuť.
Pečenou holandskou mrkev podávejte teplou jako přílohu k oblíbenému jídlu.