Nejlepší žemlovka s jablky a tvarohem
Úžasný sladký oběd nejen pro děti s lehkým nadýchaným bílkovým sněhem
Ingredience
- 4 ks větší jablka
- 100 g Třtinový cukr
- 5 g Skořice mletá
- 50 g máslo rozpuštěné na vymazání formy
- 250 g měkký tvaroh plnotučný
- 4 ks vejce zvlášť žloutky a bílky
- 100 g moučkový cukr na sníh
- 20 g vanilkový cukr
- 300 ml plnotučné mléko
- pečivo starší
- 20 g nastrouhaná citronová kůra
- 400 g Vánočka
- 100 g rozinky
Nejnovější letáky
Postup
Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. V míse je smíchejte s cukrem a skořicí. Oddělte žloutky a bílky.
Tvaroh utřete se 2 žloutky, přidejte rozpuštěné, ale ne horké máslo, moučkový a 1 vanilkový cukr. Promíchejte.
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem.
Ve větší míse vyšlehejte mléko se zbylými 2 žloutky, třtinovým a vanilkovým cukrem. Starší pečivo nakrájejte na plátky a postupně namáčejte a dávejte těsně k sobě na dno formy.
Navrch rozložte jablka s cukrem a skořicí a pomažte to polovinou utřeného tvarohu. Ukončete to opět namočeným pečivem a zbývajícím množství tvarohu, zalijte zbývajícím mlékem z misky.
Žemlovku pečte dozlatova asi 40 až 45 minut, pak ji potřete vyšlehaným bílkem s troškou moučkového cukru a nechte ještě 5 minut péct, dokud sníh nezezlátne. Nakrájejte a podávejte.