INZERCE

Zdroj: Canva

Nejlepší makovec

Upečte si jako dezert či sladkou snídani výborný makovec. Recept je snadný a velice zábavný. Pojďme se na něj společně podívat!

INZERCE

Ingredience

porce
4
  • 300 g hladké mouky Přidáno do
  • 100 g másla Přidáno do
  • 3 vejce Přidáno do
  • 300 ml mléka Přidáno do
  • 7 g suchého droždí Přidáno do
  • 250 g mletého máku Přidáno do
  • 100 g cukru Přidáno do
  • 1 vanilkový cukr Přidáno do
  • citronová kůra Přidáno do
  • sůl Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

Nejprve si v malé misce smíchejte suché droždí, lžičku cukru a 2 lžíce teplého mléka.

2. Krok

Nechte vše pěnít cca 10 minut, dokud se neobjeví pěna na povrchu.

3. Krok

Ve velké míse smíchejte mouku, rozpuštěné máslo, vejce, sůl a pěněné droždí.

4. Krok

Postupně přilijte zbytek mléka a hněťte těsto, dokud se nestane hladkým a pružným.

5. Krok

Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka. Pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.

6. Krok

Přikryjte misku utěrkou či potravinářskou fólií a nechte těsto vykynout na teplém místě cca 1-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

7. Krok

Mezitím připravte náplň do makovce.

8. Krok

V hrnci smíchejte mleté maky, mléko, cukr, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, vejce, citronovou kůru a špetku soli. Přiveďte k mírnému varu a vařte asi 5 minut za stálého míchání, dokud se náplň nezhustne. Odstraňte z tepla a nechte vychladnout.

9. Krok

Vykynuté těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte jej na obdélníkový tvar.

10. Krok

Rozetřete připravenou makovou náplň na těsto, ponechávejte malý okraj na obou stranách.

11. Krok

Začněte těsto s náplní pevně zavinovat od dlouhé strany, aby vznikl váleček.

12. Krok

Zakončete závin sešlápnutím okrajů, aby se náplň nevytékala.

13. Krok

Přenesete makový závin na plech vyložený pečícím papírem. Nechte jej ještě chvíli odpočinout, aby pěkně vykynul.

14. Krok

Troubu předehřejte na 180°C. Poté vložte makový závin do trouby a pečte ho asi 25-30 minut, dokud není krásně zlatý a propečený.

15. Krok

Po upečení vyjměte závin z trouby a nechte ho vychladnout.

16. Krok

Nakonec jej můžete podávat na plátky a posypat třeba moučkovým cukrem a recept na makovec je u konce!

Komentáře (1)

Hana_Cervenkova 5. 6. 2023

Rada pecu, varim, hospodarim, mam 12. A., takze porad neco pecu dobreho.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Saláty

266 recepty

Mascarpone

130 recepty

Masové pokrmy

1378 recepty

Sušení

28 recepty

Vánoční

83 recepty

Zelí

165 recepty

Rýže

176 recepty

Snídaně

662 recepty