Zdroj: Canva
Nejlepší makovec
Upečte si jako dezert či sladkou snídani výborný makovec. Recept je snadný a velice zábavný. Pojďme se na něj společně podívat!
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 100 g másla
- 3 vejce
- 300 ml mléka
- 7 g suchého droždí
- 250 g mletého máku
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- sůl
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si v malé misce smíchejte suché droždí, lžičku cukru a 2 lžíce teplého mléka.
Nechte vše pěnít cca 10 minut, dokud se neobjeví pěna na povrchu.
Ve velké míse smíchejte mouku, rozpuštěné máslo, vejce, sůl a pěněné droždí.
Postupně přilijte zbytek mléka a hněťte těsto, dokud se nestane hladkým a pružným.
Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka. Pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
Přikryjte misku utěrkou či potravinářskou fólií a nechte těsto vykynout na teplém místě cca 1-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím připravte náplň do makovce.
V hrnci smíchejte mleté maky, mléko, cukr, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, vejce, citronovou kůru a špetku soli. Přiveďte k mírnému varu a vařte asi 5 minut za stálého míchání, dokud se náplň nezhustne. Odstraňte z tepla a nechte vychladnout.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte jej na obdélníkový tvar.
Rozetřete připravenou makovou náplň na těsto, ponechávejte malý okraj na obou stranách.
Začněte těsto s náplní pevně zavinovat od dlouhé strany, aby vznikl váleček.
Zakončete závin sešlápnutím okrajů, aby se náplň nevytékala.
Přenesete makový závin na plech vyložený pečícím papírem. Nechte jej ještě chvíli odpočinout, aby pěkně vykynul.
Troubu předehřejte na 180°C. Poté vložte makový závin do trouby a pečte ho asi 25-30 minut, dokud není krásně zlatý a propečený.
Po upečení vyjměte závin z trouby a nechte ho vychladnout.
Nakonec jej můžete podávat na plátky a posypat třeba moučkovým cukrem a recept na makovec je u konce!
Rada pecu, varim, hospodarim, mam 12. A., takze porad neco pecu dobreho.