Nejlepší borůvkový koláč s drobenkou
Křehký borůvkový koláč s drobenkou je skvělým zachycení toho nejlepšího z letních borůvek. Tento koláč je úžasný díky kontrastu mezi chutí sladkých borůvek a křupavého drobenkového těsta.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 100 g masla
- 85 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 2 Lžíce zakysané smetany
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 500 g borůvek
- 1 bal vanilkového cukru
Nejnovější letáky
Postup
Mísu vyložíme pečicím papírem a vymažeme máslem. Borůvky omyjeme a necháme okapat.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, máslo, vejce, zakysanou smetanu, kypřící prášek a špetku soli. Všechno promícháme a vypracujeme těsto.
Polovinu těsta rozprostřeme na dno formy. Na těsto rovnoměrně nasypeme borůvky a posypeme je vanilkovým cukrem.
Zbytek těsta pokrájíme na drobné kousky a posypeme jimi borůvky tak, aby vytvořily drobenku.
Koláč pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° C asi 50 minut, dokud nejsou drobenky dozlatova.
Pečený koláč necháme vychladnout před tím, než ho vyndáme z formy a podáváme.