Zdroj: FB: Recepty všeho druhu
Nadýchaná vánočka
Recept na nejlepší nadýchanou vánočku, kterou rada pripravuji.
Ingredience
- 1 kg polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 200 g masla
- 4 kus žloutky
- 2 Kompletní vejce
- 1⁄2 l mléka
- 50 g čerstvého droždí
- špetka soli
- kůra z citronu
- 1 lžička mleté skořice
- 200 g oloupaných mletých mandlí
- 1 kus vejce na potření
- mandlové lupínky na posyp
Nejnovější letáky
Postup
Mouku prosejeme do misky, uděláme v ní prohlubeň a nasypeme do ní cukr. Do cukru vložíme droždí, které předtím namočíme do trochy vlažného mléka. Mouku s cukrem a droždím necháme asi 15 minut kvasit.
Mezitím si rozehřejeme zbytek mléka s máslem. Do mísy s kvásející moukou přidáme žloutky, vejce, sůl, kůru z citronu, skořici a mleté mandle. Zalijeme mlékem s máslem a vypracujeme hladké těsto.
Těsto vyndáme z mísy, položíme na pomoučněný vál a necháme 90 minut kynout. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělíme ho na 6 stejných částí a z každé vyválíme pramen.
Vytvoříme dva splety, ze tří pramenů každý. Splety vložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout.
Vánočky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 35 minut.
Pečení můžeme kontrolovat špejlí, pokud po vytažení nezůstane na ní nic z těsta, je vánočka hotová.