Zdroj: FB: Varenie a Pečenie je Radosť
Moravské koláče od babičky
Luxusní moravské koláče jsou tradiční český dezert z měkkého kynutého těsta plněného tvarohem, povidly nebo mákem. Každá rodina má vlastní variantu tohoto receptu a všechny jsou skvělé na oslavy, svátky nebo jen tak k nedělní kávě.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 350 ml mléka
- 75 g cukru
- 75 g masla
- 1 ks droždí
- 2 žloutky
- špetka soli
- 250 g cottage sýr
- 200 g mletého máku
- 200 g povidel
- 2 Lžíce citronové šťávy
- 2 Lžíce rumu
Nejnovější letáky
Postup
Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a zalijeme teplým mlékem. Promícháme a necháme vzejít.
Zatímco kvásek vzejde, mícháme do jiné mísy mouku, žloutky, cukr, sůl a máslo.
K této směsi přidáme vykynutý kvásek a zpracujeme hladké těsto. Těsto pak necháme v teple kynout cca 1 hodinu.
Mezitím si připravíme náplně. Tvaroh promícháme s polovinou cukru, citronovou šťávou a rumem. Mák promícháme s druhou polovinou cukru.
Když máme těsto vykynuté, rozdělíme ho na menší kousky. Každý kousek vyválíme na placku, na kterou dáme lžíci tvarohové a makové náplně.
Koláče pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut, nebo do zlatova.
Po vytažení z trouby ještě teplé mažeme povidly.