Zdroj: Canva
Mini tartaletky
Kdo by nemiloval tartaletky? Znáte tartaletky se slaným karamelem? Ne? Pojďme si je společně připravit!
Ingredience
- 1 bal listového těsta
- 200 g krystalový cukr
- 80 ml sladké smetany
- 60 g máslo
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- hrubá mořská sůl
- slaný karamel
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravíme karamel.
Ve středně velkém hrnci rozpustíme cukr na středním plameni, dokud se nezačne tvořit karamelová hmota. Neustále mícháme, aby se cukr rovnoměrně rozpustil a nedocházelo k přílišnému připalování.
Jakmile se cukr úplně rozpustí a získá krásnou zlatohnědou barvu, přidáme do něj máslo a mícháme, dokud se nerozpustí.
Poté postupně přidáváme sladkou smetanu a sůl a mícháme, dokud se karamelem neztuhnou.
Troubu předehřejeme na cca 200 °C.
Poté listové těsto rozválíme na pracovní desce a pomocí vykrajovátek vyřízneme kruhy na velikost našich tartaletových forem.
Vložíme je do forem a okraje lehce přitlačíme.
Do každé tartaletky nalijeme připravený slaný karamel.
V misce rozšleháme vejce a pomocí štětce potřeme okraje tartaletek.
Tartaletky pečeme v předehřáté troubě asi 15-20 minut, dokud těsto nezíská nádhernou zlatavou barvu.
Hotové tartaletky vyndáme z trouby, necháme je trochu vychladnout a posypeme je hrubou mořskou solí či polijeme slaným karamelem.
Tartaletky se slaným karamelem podáváme teplé nebo studené jako dezert či předkrm.
Další skvělá alternativa jsou slané tartaletky, které jsou taktéž stejně výtečné.