Zdroj: Pixabay: isfara
Linecké bez vajec
Osobní tip: můžete použít několik druhů marmelády, aby byl linecký koláč barevnější a chutnější. Pečení lineckého je velmi zábavné, zvláště když je rodina pohromadě a všichni pomáhají s mačkáním.
Ingredience
- 500 g Mouka
- 300 g máslo
- 200 g moučkový cukr
- 1 balíček vanilkový cukr
- 1 citron Nastrouhaná kůra
- 2 vaječné žloutky
- Džem (broskvový, švestkový, jahodový).
- Podle chuti)
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve je třeba vyndat máslo z lednice, aby mělo při začátku těsta pokojovou teplotu. Tento krok je důležitý, protože máslové těsto se lépe spojuje, pokud máslo není příliš tvrdé.
Všechny ingredience (kromě džemu) dejte do mísy a promíchejte. Pokud chcete, můžete místo moučkového cukru použít strouhané sladidlo.
Z těsta vytvarujte kuličky, přikryjte je a dejte na 30 minut do chladničky, aby se lépe roztahovaly.
Na pomoučeném povrchu těsto rozprostřete na tloušťku asi 3-4 mm. Vykrajujte koláče vykrajovátky různých tvarů. Pokud nemáte linecké vykrajovátko, můžete k vykrajování tvarů použít skleničku, hlavní je, aby nakonec vznikly dva stejné tvary.
Kousky těsta položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 10-12 minut, dokud nezískají světlou barvu.
Po upečení nechte koláče vychladnout, protože horké mohou být křehké a lámat se. Poté jednu polovinu koláče potřete marmeládou a druhou polovinu položte nahoru.