Zdroj: Freepik
Křupavá vepřová kýta pečená v troubě
Křupavý zlatavý povrch a křehký vnitřek této pečeně z vepřové kýty spolu s komplexní chutí jsou vždy hitem.
Ingredience
- 1 Vepřová kýta s kostí
- 8 stroužky česneku, mletého
- 2 pl sůl
- 2 pl mletý černý pepř
- 3 pl olivový olej
- 1 šálek Kuřecí vývar
- 1 šálek suché bílé víno
- 1 Svazek čerstvého tymiánu
- 1 Svazek čerstvého rozmarýnu
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 325 stupňů Fahrenheita. Pomalá a nízká teplota je klíčem k dosažení křehké a šťavnaté pečeně.
Vepřovou kýtu osušte a nožem udělejte malé zářezy po celé délce. To pomůže lépe proniknout chutím do masa.
V míse smíchejte prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vmíchejte olivový olej a vytvořte kořenící pastu. Touto kořenící pastou potřete celou vepřovou kýtu a dbejte na to, aby se dostala do řezů.
Vepřovou kýtu vložte do velkého pekáče s roštem. Ujistěte se, že je stojan pevný, aby unesl váhu kýty. Stojan pomůže rovnoměrně cirkulovat teplo, a zajistí tak krásnou kůrčičku.
Na dno pánve nalijte kuřecí vývar a víno. To nejen udrží maso vlhké, ale také vytvoří základ omáčky.
Navrch rozsypte tymián a rozmarýn. Hojné množství bylinek dodá této bohaté pečeni jasnou a svěží chuť.
Vepřovou kýtu pečte asi 4-5 hodin. Doba pečení se může lišit v závislosti na velikosti kýty. Chcete-li mít šťavnatou pečeni, snažte se dosáhnout vnitřní teploty 160-170 stupňů Fahrenheita.
Po upečení vyjměte vepřovou kýtu z trouby. Před porcováním ji nechte asi 20 minut odpočívat. Odpočinek je stejně důležitý jako samotné pečení. Umožňuje, aby se šťávy znovu rozprostřely, a zajišťuje tak vlhkou a křehkou pečeni.
Zatímco vepřová kýta odpočívá, připravte z kapek z pánve omáčku. Vepřové maso naporcujte a podávejte teplé s omáčkou.