Zdroj: https://www.pexels.com/sk-sk/fotka/maso-domaci-urobeny-doma-prisady-5836992/
Karbanátky
Varianty karbanátků se vyskytují v několika evropských zemích, ačkoli mají mnoho různých názvů. Podobné masové placičky se jedí v Rusku, Norsku, Dánsku, na Faerských ostrovech, v Polsku, Estonsku, na Ukrajině, v Nizozemsku a Litvě.
Ingredience
- 280 g hovězího masa mletého
- 280 g mletého vepřového masa
- 1⁄2 šálku studené vody
- 1 vejce mírně rozšlehané
- 1 velká cibule jemně nakrájená
- 5 stroužků česneku jemně nasekaných
- 1 Svazek petrželky jemně nasekaný
- 2 Lžíce mouky
- čajové lžičky majoránky
- lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 225 g jemné strouhanky
- 8 lžic rostlinného oleje na smažení
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Pažitka nakrájená nadrobno
Nejnovější letáky
Postup
Smíchejte mleté maso a vodu. Dobře prohněťte a nechte 30 minut odležet.
K mletému masu přidejte vejce, cibuli, česnek, petrželku, mouku, majoránku, kmín, citronovoušťávu a 1 lžíci strouhanky.
Osolíme, opepříme a 10 minut hněteme. Odstavte na dalších 15 minut.
Vytvarujte kuličky o průměru asi 5 cm. Mírně je zploštěte a ze všech stran je obalte ve strouhance.
Na velké pánvi rozehřejte olej a karbanátky smažte na středním plameni asi 5 až 7 minut z každé strany.
Karbanátky ihned podávejte spolu s bramborovou kaší, nakrájenou šalotkou a čerstvou zeleninou, například zeleným salátem a rajčaty (nebo jinými). Vše posypte čerstvou pažitkou.