Zdroj: Amalje for iStockPhotos
Jak se dělá kandovaný zázvor?
Kandovaný zázvor je jedním z mých nejoblíbenějších receptů. Výsledkem je lahodně sladká a kořeněná svačinka, která je navíc prospěšná pro vaše zažívání. Je zcela domácí a chutná mnohem lépe než verze koupená v obchodě. Její výroba je velmi snadná, potřebujete jen trochu trpělivosti a času.
Ingredience
- 500 g čerstvý zázvor
- 400 g cukr
- 500 ml voda
- Granulovaný cukr na posypání
Nejnovější letáky
Postup
Chcete-li si vyrobit vlastní kandovaný zázvor, nejprve zázvor oloupejte. Slupku můžete snadno seškrábnout čajovou lžičkou, aniž by se zázvor zbytečně rozpadl. Poté zázvor nakrájejte na tenké plátky.
Zázvor vložte do středně velkého hrnce, přidejte vodu a přiveďte k varu. Poté nechte zázvor vařit na mírném ohni asi 30 minut nebo dokud nezměkne.
Při vylévání vody buďte opatrní, je velmi horká. Zkuste si ale také ponechat část zázvorového vývaru, může posloužit jako základ pro lahodný čaj.
Do pánve přidejte cukr a smíchejte ho se zázvorem. Směs nechte vařit na mírném ohni, dokud se z cukru nevytvoří sirup. To může trvat přibližně 20-30 minut.
Nyní položte plátky zázvoru jednotlivě na plech vyložený pečicím papírem a posypte je krystalovým cukrem.
Kandovaný zázvor nechte vychladnout a oschnout. To může trvat několik hodin nebo i přes noc. Čím déle zázvor schne, tím je křupavější.
Kandovaný zázvor můžete jíst samotný, použít ho do koláčů a buchet nebo ho přidat do čaje či koktejlů. Bavte se při jeho zkoušení!