Zdroj: Pixabay: jereskok
Italská telecí omáčka s tuňákem a kapary Vitello Tonato
Vitello Tonnato je lahodný pokrm z telecího masa přelitý krémovou omáčkou z tuňáka a kaparů, díky které je jedinečný a nelze mu odolat.
Ingredience
- 800 g Telecí pečeně (nerozhodně)
- 1 Cibule (oloupaná a rozpůlená)
- 1 Mrkev (oloupaná a rozpůlená)
- 1 stonek Celer (rozpůlený)
- sůl a pepř podle chuti
- 1 konzervy Tuňák v oleji
- 1 polévková lžíce Kapary (okapané)
- 1 Sardelové filé
- šťáva z jednoho citronu
- 3⁄4 šálek majonéza
- Celozrnná mouka na poprášení
Nejnovější letáky
Postup
Telecí pečeni důkladně osolte a opepřete a obalte ji v mouce, až se rovnoměrně obalí. Tento krok je velmi důležitý, protože pomáhá telecí maso správně opéct a zvýrazňuje celkovou chuť pokrmu.
Telecí pečeni vložte do velkého hrnce s cibulí, mrkví a celerem. Přidejte tolik vody, aby telecí maso bylo pokryto ze dvou třetin. Přiveďte k varu na mírném ohni, hrnec částečně přikryjte a nechte vařit 3 hodiny.
Jakmile je telecí maso uvařené, vyjměte ho z vývaru a nechte zcela vychladnout. Já ho obvykle nechávám vychladnout přes noc v lednici, což pomáhá při krájení telecího masa na tenké plátky, které jsou pro tento pokrm klíčové.
Na omáčku smíchejte v mixéru tuňáka, kapary, ančovičky, citronovou šťávu a majonézu. Rozmixujte do hladka. V této fázi omáčku vyzkoušejte, v případě potřeby můžete chutě upravit. Měla by být pikantní, umami a krémová.
Telecí maso nakrájejte na tenké plátky, položte na talíř a přelijte omáčkou z tuňáka. Před podáváním ho nechte alespoň hodinu odpočívat. Chutě se tak spojí a získají nezapomenutelnou chuť.