Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Hrníčkový jablečný koláč s drobenkou
Zamilovala jsem se do tohoto rychlého a lehkého jablečného koláče se kvasnicovým těstem. Drobenka na vrchu dělá ten celkový zážitek absolutně božský. Určitě vyzkoušejte!
Ingredience
Testo:
- 350 g hladké mouky
- 30 g kvasnic
- 11⁄2 Pohár cukru
- 11⁄2 Pohár mléka
- 2 kus vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- 1⁄2 lžíce Soli
- šťáva z citronu
- 4 kus velká jablka
- špetka skořice
Pro drobenku:
- 50 g masla
- 1⁄2 Pohár hladké mouky
- 3 Lžíce cukru
Nejnovější letáky
Postup
Zahříváme mléko (asi na 37 °C), vmícháme cukr a kvasnice a necháme asi 15 minut kvasit.
Do misky nasypeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, sůl, citronovou kůru a šťávu. Přilijeme kvásek a hněteme těsto, dokud se neodlepí od misky. Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
Mezitím si připravíme drobenku. Do misky dáme mouku, cukr a na drobno nakrájené máslo. Rukama mícháme, dokud se nám nevytvoří drobenka. Drobenku necháme v chladu, dokud nebudeme mít připravené těsto.
Jablka oloupeme, nastrouháme a smícháme se špetkou skořice.
Těsto vyválíme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto rovnoměrně rozložíme jablka a posypeme drobenkou.
Dáme péct do vyhřáté trouby (180°C) asi 30 minut.