Houbová polévka
Jednoduchá, rychlá a chutná polévka z čerstvých žampionů. Žampiony se nejprve opečí, aby se zvýraznila jejich chuť.
Ingredience
- 2 Lžíce máslo
- 1⁄2 Lžíce olivového oleje
- 300 g žampionů nakrájených na plátky a špetka soli pepře
- 2 stroužky česneku mleté
- 1⁄4 šálku bílého nebo růžového vína suchého
- 1⁄2 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 šálek tučné zahuštěné smetany
- 1⁄2 šálku parmezánu jemně nastrouhaného
- 2 lžičky čerstvého tymiánu
Nejnovější letáky
Postup
Na pánvi na středním ohni rozehřejte olej a rozpusťte máslo. Přidáme houby a zvolna je opečeme dozlatova - trvá to asi 4 až 5 minut. Není třeba neustále míchat.
Těsně před jejich dokončením přidejte česnek a špetku soli a pepře. Vařte, dokud česnek nezezlátne (~ 1 minuta).
Přidejte bílé víno - bude prskat! Za stálého míchání vařte 1 minutu nebo dokud se z větší části neodpaří.
Přidejte vývar, smetanu a parmazán. Zamíchejte a poté snižte teplotu na střední, aby se omáčka vařila - nevařte prudce, smetana by se mohla rozdělit.
Občas promíchejte a vařte 2 - 3 minuty, dokud nezhoustne. Neměla by být příliš hustá, jedná se o bohatou omáčku.
Vmíchejte tymián, podle chuti osolte a opepřete. Odstavte z plotny.
Podávejte na steaku nebo jiné vařené bílkovině. Promíchejte s těstovinami, nacpěte do
Pečených brambor, podávejte s hovězí, kuřecí nebo vepřovou pečení, dušenými omeletami.