Holandský řízek
Holandský řízek je řízek z mletého masa se sýrem. Podstatou je, že do mleté směsi masa se přidává strouhaný tvrdý sýr. Eidam, gouda, čedar nebo ementál. Sýr do holandských řízků je dobré nastrouhat hrubě, aby se pěkně při krájení roztékal.
Ingredience
- 600 g vepřové plece mleté
- 140 g polotvrdého sýra rozdrobeného
- 45 cca Edam
- gouda
- sýr čedar
- šálku studeného mléka
- 2 Lžíce nasekané petrželové natě
- 1 lžička soli
- lžičky mletého pepře
- Obalování
- šálku mouky
- 2 vejce
- šálku strouhanky
- Na smažení
- šálku vepřového sádla nebo rostlinného oleje
Nejnovější letáky
Postup
Než začnete dělat mleté vepřové řízky, rozehřejte troubu na 150 °C - řízky se po usmažení pečou v troubě, aby byly šťavnatější.
Do mísy dejte mleté maso, nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku a studené mléko. Přidejte sůl a pepř. Promíchejte rukama; pracujte rychle. Směs musí zůstat studená.
Mezi dlaněmi vytvořte placičky. Měly by mít tloušťku asi 2,5 cm a průměr asi 13 cm.
Připravte si dva mělké talíře a jednu mísu. Na první talíř dejte mouku a na druhý strouhanku.Vejce v misce rozšlehejte vidličkou. Trochu je osolte.
Obalte připravené placičky v následujícím pořadí: Obalte je v následujícím pořadí: 1) mouka, 2) rozšlehaná vejce, 3) strouhanka.
Na pánvi rozehřejte silnou vrstvu sádla nebo řepkového oleje na středně vysokou teplotu.
Obalené řízky smažte z obou stran dozlatova.
Hotové řízky vložte do zapékací misky a vložte je na dvacet minut do předehřáté trouby. Tento krok zajistí, že masové placičky budou dobře propečené.