Gibanica
Gibanica recept je tradiční balkánský koláč, který se skládá z těsta a plnění, obvykle sýr, ovoce, zelenina, ořechy nebo maso. Existuje mnoho variant tohoto receptu, ale dnes se podíváme na sladkou verzi s jablky a ořechy.
Ingredience
- 500 g listového těsta
- 4 jablka
- 150 g vlašských ořechů
- 50 g rozinek
- 100 g cukr
- 1 Lžíce skořice
- 100 g masla
- 1 vejce
Nejnovější letáky
Postup
Vlašské ořechy opražíme na pánvi bez tuku dozlatova a necháme vychladnout.
Jablka oloupeme, nastrouháme a smícháme s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.
Listové těsto rozdělíme na 8 stejných částí. Každou část rozválíme na tenký plát a náplní potřeme polovinu.
Přeložíme těsto na polovinu a potřeme rozpuštěným máslem.
Takto připravené pláty vkládáme do pekáče, poskládáme je volně, aby těsto mělo prostor nafouknout.
Předehřejeme troubu na 180 °C.
Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 45 minut dozlatova.
Po upečení necháme koláč trochu vychladnout a poté ho můžeme podávat.