Dýňový koláč
Dýňový koláč je oblíbený dezert, který se často podává během podzimních měsíců. Má krémovou dýňovou náplň a kořeněnou, křupavou těstovou bázi.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 125 g studeného másla nakrájeného na kostky
- 1 lžička cukru
- špetka soli
- 3 Lžíce studené vody
- 425 g dýňového pyré z konzervy nebo domácího
- 3 vejce
- 200 g smetany ke šlehání
- 150 g cukru
- 1 lžička skořice
- 1⁄2 lžičky zázvoru
- 1⁄4 lžičky muškátového oříšku
- 1⁄4 lžičky mletých hřebíčků
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 180°C (350°F).
Připravte si těsto: V míse promíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte studené máslo a rukama nebo vidličkou zpracujte mouku s máslem, dokud nevznikne drobenka. Přidejte postupně studenou vodu a zpracujte těsto, dokud se nespojí dohromady. Nevařte těsto, jinak bude tvrdé.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v ledničce asi 30 minut.
Na lehce pomoučněném povrchu vyválejte těsto na kolečko o průměru asi 2 cm větším než průměr koláčové formy (asi 25 cm). Těsto přeneste do formy a upravte okraje.
Připravte náplň: V míse smíchejte dýňové pyré, vejce, smetanu, cukr, skořici, zázvor, muškátový oříšek, mleté hřebíčky a špetku soli, dokud nevznikne hladká směs.
Náplň nalijte na těsto v koláčové formě a uhladte povrch.
Pečte koláč v předehřáté troubě asi 45-55 minut, nebo dokud není náplň zpevněná a povrch zlatohnědý.