Zdroj: NoireChocolate from Getty Images
Dvojctihodné koláče
Fantastické dvojctihodné koláče, které se skládají z tvarohové a džemové náplně.
Ingredience
Testo:
- 100 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 250 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- citronová kůra
- 2 žloutky
- 50 g masla
- špetka soli
- Špetka muškátového oříšku
Tvarohová nápln:
- 250 g tvarohu v kostce
- 1 kus vejce
- citronová kůra
- 80 g cukru krupice
- 1 lžička kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
Povidla:
- švestková povidla
- skořice
Ostatné:
- vejce na potření koláčů
Nejnovější letáky
Postup
Do vlažného mléka dejte lžíci cukru a přidejte rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte droždí pracovat.
Mouku prosejeme do velké mísy a přidáme sůl, muškátový oříšek, zbylý cukr a citronovou kůru. Vše dobře promíchejte.
Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.
Do mísy s moukou vlijte připravený kvásek, přidejte žloutky a začněte tvořit těsto.
Po chvíli přidejte rozpuštěné máslo a pokračujte v hnětení.
Vypracujte hladké těsto, které se nelepí.
Těsto lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 40 minut kynout.
Poté těsto znovu prohněťte a nechte ho ještě 30 minut kynout.
Tvaroh smíchejte v misce s vajíčkem, citronovou kůrou, cukrem a škrobem. V případě potřeby přislaďte.
Povidla můžete ochutit špetkou skořice a dle potřeby trochu naředit rumem.
Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte ji. Přidejte nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku.
Předehřejte troubu na 195 °C, plechy vyložte pečicím papírem.
13.Těsto rozdělte na 20 kousků a vytvarujte z nich placky.
Na každou placku dejte lžičku tvarohové náplně a zabalte ji.
Placky položte na plech řeznou stranou dolů a nechte je na plechu 15 minut kynout.
Poté do každé placky udělejte důlek, prsty jemně stlačte střed a okraje potřete rozšlehaným vejcem. Jamku naplňte švestkovým džemem a posypte připravenou drobenkou.
Koláče vložte do předehřáté trouby na 12 až 15 minut.