Zdroj: Pixabay : Faglork
Dušená husí stehna z trouby
Tento recept na husí stehna v troubě miluji, zejména v chladném období. V tomto případě se husí stehna pomalu a šetrně pečou v troubě, takže jsou obzvlášť křehká a šťavnatá. Je to opravdová lahůdka pro chuťové buňky a vždy je to vrchol mého jídelníčku.
Ingredience
- 4 Husí stehýnka
- 1 Cibule
- 2 mrkev
- 2 Stalk celer
- 4 stroužky česneku
- 4 zvazek Tymián
- sůl
- pepř
- 100 ml Červené víno (nepovinné)
- 500 ml kuřecí vývar
- 2 KL rostlinný olej
Nejnovější letáky
Postup
Při přípravě husích stehen nejprve předehřejte troubu na 160 stupňů s ventilátorem. Mezitím husí stehna osolte a opepřete. Doporučuji použít mořskou sůl a čerstvě mletý pepř pro intenzivnější chuť.
Na těžké, troubě odolné pánvi rozehřejte olej a husí stehna na něm opečte ze všech stran, dokud nezískají pěknou zlatohnědou barvu. Tento krok je důležitý pro vytvoření lahodné kůrčičky, která je významnou součástí chuti.
Vyjměte husí stehna z pánve a orestujte zeleninu, česnek a tymián. Později se tak vytvoří velmi dobrý základ pro omáčku.
Případně přidejte červené víno a mírně zredukujte.
Vraťte husí stehna do pánve a podlijte je kuřecím vývarem.
Zakryjte pekáč pokličkou nebo alobalem a vložte ho do předehřáté trouby na přibližně 2,5 hodiny. Během této doby husí stehna každých 30 minut obracejte.
Po uplynutí této doby pečení odstraňte fólii a husí stehna pečte dalších 30 minut, dokud nebudou křupavá a dozlatova opečená.
Husí stehna jsou připravena k podávání. Výborně se hodí k bramborovému knedlíku a červenému zelí. Dokonalá vánoční hostina!