Zdroj: Pixabay: kalhh
Domácí vydatná kuřecí a zeleninová polévka
Tento recept na vydatnou polévku z kuřecího masa a zeleniny je skvělým jídlem, které můžete připravit, když máte zbytky kuřecího masa, které chcete využít.
Ingredience
- 2 pl olivový olej
- 1 Střední cibule, nakrájená na kousky
- 2 Oloupaná a na kostičky nakrájená mrkev
- 2 stonky Celer, nakrájený na kostičky
- 3 stroužky česnek, mletý
- 1 lb Vařené kuřecí maso, nakrájené na kostičky nebo rozdrobené.
- 1 šálek Kukuřice (mražená, konzervovaná nebo čerstvá)
- 1 šálek Hrášek (mražený nebo čerstvý)
- 6 šálky Kuřecí vývar
- 1 polévková lžíce sušená bazalka
- sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobu (nepovinné)
Nejnovější letáky
Postup
Začněte zahříváním olivového oleje ve velkém hrnci na středním plameni. Po zahřátí přidejte do hrnce cibuli, mrkev a celer a smažte je asi 5 minut, dokud nezačnou měknout. Je důležité tento krok neuspěchat, protože tato zelenina tvoří hlavní chuťový základ polévky.
Vmíchejte mletý česnek a smažte ho další minutu, dokud nebude vonět. Dávejte pozor, aby se česnek nepřipálil, mohl by do polévky vnést hořkou chuť.
Do hrnce přidejte předem uvařené kuře, kukuřici a hrášek. Nejraději používám mraženou zeleninu, protože je sklizená v době největší zralosti a rychle zmražená, takže si zachovává většinu živin.
Přilijte kuřecí vývar a dbejte na to, aby byly ingredience dobře zakryté. Přidejte sušenou bazalku, sůl a pepř. Nezapomeňte, že je lepší přidávat menší množství soli na začátku a postupovat podle chuti. Přidat můžete kdykoli, ale ubrat nemůžete.
Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum a nechte ji vařit asi 20 minut, aby se chutě spojily.
Naberte do misek, podle potřeby posypte čerstvou petrželkou a podávejte teplé. Tuto polévku není lepší podávat s kouskem křupavého chleba na namáčení.