Domácí apple pie
Klasický americký jablečný koláč, který je oblíbeným dezertem na celém světě. Tento recept je zvláštní svou chutí a křupavou kůrkou.
Ingredience
- 330 g hladké mouky
- 1 Lžíce cukru
- 200 g masla
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 Lžíce studené vody
- 6 velké jablek
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžička skořice
- Špetka muškátového oříšku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- citron
Nejnovější letáky
Postup
Mouku smícháme s cukrem a solí. Přidáme na drobné kousky nakrájené máslo a rychle zpracujeme do hrubých drobků. Dále vmícháme vejce a studenou vodu a zpracujeme na hladké těsto.
Těsto rozdělíme na dvě části, zabalíme do potravinářské folie a necháme hodinu odpočívat v lednici.
Jablka oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a smícháme s cukrem, skořicí, muškátovým oříškem, máslem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou.
Koláčovou formu (26 cm) vystelíme jednou částí těsta, na které rozprostřeme připravenou náplň.
Druhou část těsta vyválíme a pokryjeme jí náplň. Okraje těsta pečlivě spojíme.
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 50 minut, dokud není vrch krásně zlatohnědý. V případě potřeby můžeme koláč v průběhu pečení přikrýt alobalovou fólií, aby se nespálil.