Dal Makhani
Dal makhani recept (nebo také Maa ki Dal) je tradiční indické jídlo z černé čočky a červených fazolí, které se podává s naanem nebo rýží. Toto jídlo je bohaté na bílkoviny a chutná skvěle.
Ingredience
- 1 Pohár celých černých čoček (Urad Dal)
- čtvrt šálku červených ledvinových fazolí (Rajma)
- 3 Lžíce rostlinného oleje
- 1 Lžíce kmínu
- 1 velkou cibuli, nasekanou
- 2 lžíce zázvoru a česneku, nasekaného
- půl šálku rajčatového pyré
- 2 lžíce kari koření
- půl lžičky kurkumy
- půl lžičky chilli prášku
- 2 lžíce soli
- třičtvrtě šálku smetany
- Nasekaný koriandr na ozdobení
Nejnovější letáky
Postup
1. Černé čočky a červené fazolky namočte přes noc. Poté je opláchněte a důkladně je uvařte až do měkkého stavu. Pokud využijete tlakový hrnec, ušetříte čas.
2. Mezitím si připravte koření. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a přidejte kmín. Jakmile začne praskat, přidejte nakrájenou cibuli a smažte do zlatova.
3. K cibuli přidejte nasekaný česnek a zázvor a smažte dalších pár minut. Poté přidejte rajčatové pyré a zbytek koření (kari, kurkumu, chilli prášek, sůl) a smažte to dohromady na středním ohni.
4. Po 10 minutách přidejte již předvařenou černou čočku a fazolky. Dobře promíchejte a vařte dalších 15 minut na mírném ohni.
5. Nakonec, přidáme smetanu a necháme to společně povařit dalších 5 minut.
6. Podávejte teplé a posypte nasekaným koriandrem. Dal Makhani chutná skvěle s naanem, chapati nebo rýží.