Čokoladová babka
Teplý, voňavý, kynuté těsto s malinami a bílou čokoládou.. co víc dodat :)
Ingredience
- 300 g špaldová mouka
- 50 g kokosový cukr
- 1⁄2 kostky čerstvé droždí
- 1 vejce
- 125 ml mléko
- 50 g máslo
- špetka soli
- malinový džem
- 50 g bílá čokoláda
- na hrst pistácie
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravíme kvas: droždí rozpustíme s 1CL cukru v teplém mléce (ne horkém!) a necháme stát na teplém místě přibližně 10' (kvas je hotový, když se na povrchu začnou tvořit bublinky, nebo naroste).
Mouku, sůl, cukr dáme do mísy (já míchám vše v kuchyňském robotu), přidáme kvas a začneme hnětat, postupně přidáme vejce, necháme zapracovat a nakonec přidáváme máslo (ideálně pokojové teploty, aby se lépe zapracovalo) kousek po kousku, celkem hněteme cca 10', aby bylo těsto krásně pružné a odlepilo se od stěn mísy.
Vypracované těsto necháme kynout na teplém místě alespoň 1h, dokud se nezdvojnásobí objem. Prokynuté těsto přelijeme na pomoučenou dosku, vyválíme, potřeme džemem, pokapeme roztavenou bílou čokoládou, srolujeme, podélně rozřízneme a zatočíme jako vánočku (ze 2 copánků). Odložíme do formy na chlebíček, vyložené pečicím papírem, posypeme nasekanými pistačiemi a necháme ještě 30' kynout na teplém místě (přikryjeme utěrkou).
Pečeme na 170°C 30' (po 15' ji obvykle přikryjeme alobalu, aby se nepřipálila).
Hotovou upečenou babovku necháme trochu vychladnout.