INZERCE
Zdroj: kirin_photo from Getty Images Signature
Celozrnný perník
Tradiční vánoční perníčky z celozrnné mouky.
INZERCE
Ingredience
porce
30
- 300 g Celozrnná mouka
- 100 g Hladká mouka
- 1 lžíce prášek do pečiva
- 2 lžíce Med
- 150 g Cukr
- 1 kus vejce
- 2 lžíce Perníkové koření
- špetka soli
- 100 g Máslo
Nejnovější letáky
INZERCE
Postup
120 min.
1. Krok
Nejprve v míse smíchejte všechny suché přísady - tj. mouku, prášek do pečiva, perníkové koření a sůl.
2. Krok
Máslo a cukr dejte do jiné mísy a vyšlehejte dohladka. Poté vmíchejte med a přidejte vejce.
3. Krok
Poté pomalu přidávejte suchou směs do mísy s mokrými přísadami a míchejte, dokud nevznikne tuhé těsto.
4. Krok
Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a rozválejte na tloušťku přibližně 5 mm. To je velmi důležité, při větší tloušťce by perníčky nebyly dostatečně křehké.
5. Krok
Pak už jen vykrajujte formičkami různé tvary a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
6. Krok
Perník pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10-12 minut.
7. Krok
Po upečení nechte perníčky vychladnout na mřížce.