Bramboračka
Bramboračka je vydatná a neuvěřitelně chutná česká bramborová polévka z kořenové zeleniny, cibule a brambor. Důležitými ingrediencemi jsou houby a sušená majoránka.
Ingredience
- Brambory oloupané nakrájené na kostičky
- Kořen petržele celer mrkev oloupané nakrájené na kostičky o velikosti 3cm
- Cibule jemně nakrájená
- Mouka používá se do jíšky k zahuštění polévky
- Houby sušené nebo mražené
- Máslo poměrně velké množství na poočáteční osmažení zeleniny
- stroužky česneku nakrájené na plátky
- Kmín pro větší chuť rozdrcený
- sušená majoránka
- Černý pepř mletý
- Petrželové lístky na ozdobení hotové polévky
- sůl
- voda
Nejnovější letáky
Postup
Očistěte a oloupejte zeleninu (mrkev, kořen petržele, celer, brambory) a nakrájejte ji na půlcentimetrové kousky. Oloupejte a nakrájejte stroužky česneku. Cibuli nakrájejte nadrobno.
Sušené houby namočte do 1,¼ šálku vody, přiveďte je k varu a vařte je asi 10 minut. Houbový vývar si uschovejte na později. zahřejte hrnec se silným dnem na střední teplotu, rozpusťte v něm máslo. Přidejte kořenovou zeleninu (mrkev, kořen petržele, celer - cibuli zatím ne). za občasného míchání smažte zeleninu do lehce zlatavé barvy (5-8 minut). Teprve nyní přidejte cibuli a za stálého míchání smažte 5 minut. Snížíme teplotu na třetinu a jdeme dělat jíšku. K
Zelenině přidáme mouku s drceným kmínem a smažíme asi 1-2 minuty, dokud se zelenina neobalí moukou a nezíská lehce zlatavou barvu. Často míchejte, aby se mouka nepřipálila. Po částech přilévejte vodu a šlehejte, abyste zabránili vzniku hrudek. Dochuťte solí a pepřem.
Zvyšte teplotu a přiveďte polévku k varu. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, nasekaný česnek, houby a asi ½-1 šálek houbového vývaru. Snižte teplotu a nechte vařit, dokud brambory nezměknou. Trvá to asi 15 až 20 minut. jako poslední krok přidejte sušenou majoránku. Majoránku před přidáním rozetřete v prstech, aby se uvolnily její éterické oleje.
Vařte ještě 1 minutu a poté sundejte bramboračku ze sporáku. Podle chuti osolte a opepřete a
Promíchejte. Před podáváním posypte nasekanou snítkou petrželky.