Zdroj: madeleinesteinbach from Canva
Bezlepkové linecké těsto
Vždycky jsem obdivovala klasické linecké sušenky, ale moje celiakie mi je nedovolila jíst. Nakonec jsem se rozhodla vytvořit vlastní bezlepkový recept, který mi tak zachutnal, že ho teď dělám každý rok o Vánocích.
Ingredience
- 100 g Mleté mandle
- 150 g Máslo
- 70 g Cukr
- 1 kus vejce
- špetka soli
- 1 balení Vanilkový cukr
- Citronová kůra z citronu
- Marmeláda na plnění
Nejnovější letáky
Postup
Mouku smíchejte s mletými mandlemi, cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Doporučuji použít kvalitní bezlepkovou mouku, kterou seženete například v obchodě se zdravou výživou. Ujistěte se, že je jemně mletá a neobsahuje zrníčka.
Přidejte máslo nakrájené na kousky a smíchejte s ostatními přísadami.
Přidejte vejce a nastrouhanou citronovou kůru. Při míchání ingrediencí je důležité, aby se vše spojilo a těsto se nezpracovávalo.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na hodinu do lednice.
Vyválejte těsto na tloušťku asi 4 mm a vykrajujte sušenky. Při vykrajování lineckého těsta doporučuji formičky namočit do mouky, aby se těsto nelepilo.
Sušenky přikryjte a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut.
Po upečení obě poloviny spojte džemem a posypte moučkovým cukrem.