Zdroj: Pixabay: Mylene2401
Babiččiny klasické máslové sušenky
Tento recept je jedním z mých nejoblíbenějších z dětství, který jsem dělávala se svou babičkou. Máslové a křupavé sušenky jsou nejen snadné na přípravu, ale vyvolávají hluboké vzpomínky a dělají z nich výjimečnou pochoutku. Recept jsme v průběhu let pečlivě zdokonalovali a doufáme, že vám bude chutnat stejně jako nám vždycky.
Ingredience
- 250 Gram hladká mouka
- 200 Gram studené máslo
- 100 Gram cukr
- 1 žloutek
- 1 Štipka sůl
- 1 Čajová lžička Vanilkový extrakt
Nejnovější letáky
Postup
Chcete-li upéct babiččiny klasické máslové sušenky, nejprve do mísy prosejte mouku. Díky tomu bude těsto později lehké a vzdušné.
Studené máslo nakrájejte na malé kousky a přidejte je k mouce. Je důležité, aby máslo bylo opravdu studené, aby se optimálně spojilo s moukou.
Nyní přidejte cukr, žloutek, sůl a vanilkový extrakt. Pracujte rychle, aby se máslo nerozpustilo. Vše míchejte rukama, dokud nevznikne hladké těsto.
Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na přibližně 30 minut do chladničky. Těsto tak ztuhne a později se lépe rozválí.
Po vychladnutí těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi 5 mm. Nyní můžete vykrajovat sušenky pomocí vybraných vykrajovátek.
Sušenky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů (160 stupňů) přibližně 12-15 minut dozlatova. Dbejte na to, aby příliš neztmavly, jinak by mohly mít hořkou chuť.
Nechte máslové sušenky vychladnout na plechu a vychutnejte si lahodné sušenky.