INZERCE

Zdroj: Freepik

Babiččin staromódní ovocný dort

Tento vlhký a aromatický koláč vyvolává omamnou vůni, která naplní kuchyni a přetrvává po celé svátky. Příprava je zcela jednoduchá a výsledek stojí za každou minutu čekání!

INZERCE

Ingredience

porce
16
  • 1 lb Směs sušeného ovoce (např. třešně, brusinky, rozinky a rybíz). Přidáno do
  • 1 šálek Tmavý rum Přidáno do
  • 1 šálek hnědý cukr Přidáno do
  • 1 šálek Změklé máslo Přidáno do
  • 12 šálek Melasa nebo melasa Přidáno do
  • 4 Velká vejce Přidáno do
  • 112 šálky Univerzální mouka Přidáno do
  • 12 šálek Mleté mandle Přidáno do
  • 12 čajová lžička prášek do pečiva Přidáno do
  • 12 čajová lžička prášek do pečiva Přidáno do
  • 1 čajová lžička Mletá skořice Přidáno do
  • 12 čajová lžička mleté nové koření Přidáno do
  • 12 čajová lžička Mletý hřebíček Přidáno do
  • 12 šálek Nasekané vlašské ořechy Přidáno do
  • Kůra a šťáva z jednoho pomeranče Přidáno do
  • Kůra a šťáva z jednoho citronu Přidáno do
INZERCE

Postup

135 min.
1. Krok

Nejprve namočte rozmixované sušené ovoce do rumu na nejméně 24 hodin. Tento krok zintenzivní jejich chuť a zajistí, že budou dobře hydratované - můžete to udělat i několik dní předem. Jen je uložte do vzduchotěsné nádoby, aby si zachovaly svou vlhkost.

2. Krok

Předehřejte troubu na 163 °C (325 °F). Připravte si dortovou formu vyložením pergamenem na pečení.

3. Krok

Ve velké míse smíchejte změklé máslo a hnědý cukr a míchejte, dokud nevznikne krém. Je velmi důležité tyto dvě složky plynule spojit, aby vzniklo hladké těsto.

4. Krok

Do směsi másla a cukru vmíchejte melasu. Přidejte vejce a po každém přídavku dobře prošlehejte. Toto je základ vašeho dortu, měl by být lehký a nadýchaný.

5. Krok

V samostatné míse smíchejte mouku, mandlovou moučku, prášek do pečiva, jedlou sodu, koření a sůl.

6. Krok

Tuto suchou směs postupně přidávejte do směsi másla a cukru. Nespěchejte s tímto krokem; přidávejte po troškách, abyste se vyhnuli hrudkám.

7. Krok

Do směsi vmíchejte namočené ovoce (spolu se zbylým rumem), nasekané vlašské ořechy a kůru a šťávu z jednoho pomeranče a citronu. Tato metoda "vše v jednom" dodá dortu bohatou ovocnou chuť a šťavnatou strukturu.

8. Krok

Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 2 hodiny, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

9. Krok

Nechte koláč ve formě vychladnout a pak jej přeneste na mřížku.

10. Krok

Po úplném vychladnutí je dobře zabalte do fólie a před podáváním je nechte alespoň 2 dny odležet. Tento krok zrání zvýrazní bohatou chuť a umožní, aby každý kousek byl dokonalou symfonií chuti.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty