Zdroj: Freepik
Babiččin staromódní ovocný dort
Tento vlhký a aromatický koláč vyvolává omamnou vůni, která naplní kuchyni a přetrvává po celé svátky. Příprava je zcela jednoduchá a výsledek stojí za každou minutu čekání!
Ingredience
- 1 lb Směs sušeného ovoce (např. třešně, brusinky, rozinky a rybíz).
- 1 šálek Tmavý rum
- 1 šálek hnědý cukr
- 1 šálek Změklé máslo
- 1⁄2 šálek Melasa nebo melasa
- 4 Velká vejce
- 11⁄2 šálky Univerzální mouka
- 1⁄2 šálek Mleté mandle
- 1⁄2 čajová lžička prášek do pečiva
- 1⁄2 čajová lžička prášek do pečiva
- 1 čajová lžička Mletá skořice
- 1⁄2 čajová lžička mleté nové koření
- 1⁄2 čajová lžička Mletý hřebíček
- 1⁄2 šálek Nasekané vlašské ořechy
- Kůra a šťáva z jednoho pomeranče
- Kůra a šťáva z jednoho citronu
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve namočte rozmixované sušené ovoce do rumu na nejméně 24 hodin. Tento krok zintenzivní jejich chuť a zajistí, že budou dobře hydratované - můžete to udělat i několik dní předem. Jen je uložte do vzduchotěsné nádoby, aby si zachovaly svou vlhkost.
Předehřejte troubu na 163 °C (325 °F). Připravte si dortovou formu vyložením pergamenem na pečení.
Ve velké míse smíchejte změklé máslo a hnědý cukr a míchejte, dokud nevznikne krém. Je velmi důležité tyto dvě složky plynule spojit, aby vzniklo hladké těsto.
Do směsi másla a cukru vmíchejte melasu. Přidejte vejce a po každém přídavku dobře prošlehejte. Toto je základ vašeho dortu, měl by být lehký a nadýchaný.
V samostatné míse smíchejte mouku, mandlovou moučku, prášek do pečiva, jedlou sodu, koření a sůl.
Tuto suchou směs postupně přidávejte do směsi másla a cukru. Nespěchejte s tímto krokem; přidávejte po troškách, abyste se vyhnuli hrudkám.
Do směsi vmíchejte namočené ovoce (spolu se zbylým rumem), nasekané vlašské ořechy a kůru a šťávu z jednoho pomeranče a citronu. Tato metoda "vše v jednom" dodá dortu bohatou ovocnou chuť a šťavnatou strukturu.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 2 hodiny, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Nechte koláč ve formě vychladnout a pak jej přeneste na mřížku.
Po úplném vychladnutí je dobře zabalte do fólie a před podáváním je nechte alespoň 2 dny odležet. Tento krok zrání zvýrazní bohatou chuť a umožní, aby každý kousek byl dokonalou symfonií chuti.