Zdroj: Freepik
Veganské kari ze sladkých brambor a cizrny
Není nic lepšího než teplá miska sladkých brambor a cizrnového kari, která za chladného večera zasytí vaše chuťové pohárky.
Ingredience
- 2 Velké sladké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 konzervy Propláchnutá a okapaná cizrna
- 1 konzervy kokosové mléko
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česnek, mletý
- 1 Kousek zázvoru, mletý
- 1 polévková lžíce kari
- 1 čajová lžička Kurkumový prášek
- 1 čajová lžička Kmínový prášek
- sůl a pepř podle chuti
- 2 pl olivový olej
- Čerstvý koriandr na ozdobu
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve rozehřejte olivový olej ve velké pánvi na středním plameni. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezměkne a nezprůsvitní, obvykle asi 5-7 minut. Vždy nezapomeňte občas promíchat, aby se cibule nepřipálila.
Přidejte česnek a zázvor. Vše společně smažte asi minutu, dokud se neozve vůně koření. Dobrým trikem, jak zajistit, aby se zázvor a česnek nepřipálily, je udržovat teplotu na středně nízké úrovni.
Poté do pánve přidejte kari, kurkumu a kmín. Vše promíchejte, aby se koření obalilo v cibuli, česneku a zázvoru. Takto opečené koření pomáhá uvolnit všechny své chutě.
Přidejte sladké brambory na pánev a promíchejte je, aby se obalily v koření. Smažte dalších pět minut. Použití čerstvých sladkých brambor namísto konzervovaných je obrovský rozdíl a dodá kari větší hloubku a přirozenou sladkost.
Přilijte plechovku okapané cizrny a kokosové mléko. Dochuťte solí a pepřem. Vše promíchejte a poté směs přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, snižte teplotu na minimum, pánev přikryjte a nechte kari vařit asi 20-25 minut.
Před podáváním zkontrolujte, zda jsou sladké brambory měkké. Pokud nejsou, nechte kari ještě několik minut povařit. S tímto krokem nespěchejte, protože dobře uvařené sladké brambory nesmírně zvýrazní chuť a strukturu vašeho kari.
Před podáváním ozdobte kari čerstvým koriandrem. Ten dodá chuti krásný osvěžující nádech.