Zdroj: Pixabay: PublicDomainPictures
Vánoční krocan pečený
Tento recept na vynikajícího a šťavnatého pečeného krocana se stal mým oblíbeným receptem na vánoční oslavy. Dělala jsem ho už několikrát a nikdy nezklamal. Pečeně je dokonale křehká a šťavnatá a kombinace koření jí dodává úžasnou sváteční chuť.
Ingredience
- 1 velké krůtí prsa
- sůl a pepř
- 1 pomeranč
- 1 Cibule
- 1 malé Svazek tymiánu
- 1 malé Svazek rozmarýnu
- 3 stroužky česneku
- 500 ml kuřecí vývar
- 200 ml bílé víno
- 3 KL olivový olej
- 2 KL Med
Nejnovější letáky
Postup
1. na vánoční krocaní pečeni začněte tím, že krocaní prsa osolíte a opepříte. Doporučuji kořenit vydatně, aby chuť dobře pronikla.
Oloupejte a nahrubo nakrájejte pomeranč a cibuli a nasekejte česnek. Spolu s bylinkami je rozprostřete na kůži krůtích prsou. Zjistil jsem, že tato směs dodá krůtím prsům příjemnou chuť.
Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm krůtí prsa po celém povrchu. Je důležité, aby byla pánev hodně rozpálená, aby byla kůže pěkně křupavá.
Opečené krůtí prso vložte do pekáče a zalijte kuřecím vývarem a bílým vínem. Pokapejte medem. Věřte mi, že med dodá pečenému masu úžasnou sladkost a kůže bude mimořádně křupavá.
Pečeni vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 2 hodiny za pravidelného podlévání šťávou. Neustálé podlévání udržuje pečeni šťavnatou a chutnou. Vánočního krocana podávejte pečeného na sváteční stůl.