Telecí karbanátky
Užasný recept předavaný po generace
Ingredience
- 11⁄2 kg Telecí plecko
- 500 g kus kachních jater
- 1 kg telecích morkových kostí na vývar
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
- Rozmarýn
- 100 g máslo
- 70 g Mouka hladká
- 1 dcl Bílé suché víno
- 1 l Telecí vývar z kosti
- 150 ml Smetana
- 2 ks bobkový list
Nejnovější letáky
Postup
Do mísy dejte pomletou telecí plec očištěnou a nakrájené kachní játra a morek z vyvařených telecích kostí vše se dobře promíchá nebo poseká, opepří a osolí.
Z téhle směsi se udělají karbanátky a nebo kuličky které se opečou na másle do zlatová.
Poté se vloží do jemné krémové omáčky, která byla připravena takto.
Rozpustíme si máslo, přidáme bobkový list, lžíci třtinového cukru který necháme lehce v másle zkaramelizovat, zaprášíme hladkou moukou a důkladně rozmícháme. poté zalijme suchým vínem a telecím světlím vývarem.
Rozmícháme a provaříme do hladka, poté zjemníme smetanou a dochutíme čerstvým rozmarýnem a pažitkou, muškátovým oříškem a solí.
Omáčku vlijeme na karbanátky a pomalinku asi 15 minut necháme na sporáku pomalu jen táhnout.
Servírujeme s krupicovými noky z odpalovaného těsta a čerstvými bylinkami.