Zdroj: pixelshot from Canva
Sametový čokoládový dort
Sametový čokoládový dort, který každého nadchne. Tento recept je úžasný na oslavy, narozeniny nebo pro jakoukoli příležitost, kdy potřebujete silnou dávku čokolády. Dobrou chuť!
Ingredience
Na dortu:
- 225 g Hladká mouka
- 350 g Cukr krystal
- 85 g Jiný než holandský kakaový prášek
- 11⁄2 kl Čajová soda Bicarbs
- 11⁄2 kl prášek do pečiva
- 2 ks Velká vejce
- 240 ml Mléko
- 120 ml Rostlinný olej
- 2 kl Vanilkový extrakt
- 240 ml Vroucí voda
Na čokoládový krém:
- 200 g Hořká čokoláda
- 200 g Máslo
- 400 g moučkový cukr
- 1⁄2 kl Soli
- 2 kl Vanilkový extrakt
- 120 ml Smetana ke šlehání
Na posypání:
- Kousky čokolády
Nejnovější letáky
Postup
Začněte předehřátím trouby na 175 stupňů Celsia. Poté vymažte a vysypte moukou dvě kulaté dortové formy o průměru 23 cm.
Ve střední míse smíchejte mouku, cukr, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
V malé misce vyšlehejte vejce, mléko, olej a vanilku. Přidejte k nim suché přísady.
Poté přidejte vroucí vodu a znovu dobře promíchejte. Těsto by mělo být poměrně řídké, ale nebojte se, výsledek bude stát za to.
Těsto rozdělte do dvou forem a pečte v troubě 30-35 minut.
Mezitím si připravte čokoládový krém. Rozpusťte čokoládu nad párou a nechte ji vychladnout.
Máslo smíchejte s moučkovým cukrem a solí dohladka.
Přidejte vanilku, smetanu a rozpuštěnou čokoládu a dobře promíchejte.
Krém dejte do lednice, dokud dort nevychladne. Po vychladnutí dort potřete krémem a posypte kousky čokolády.