Zdroj: Pixabay
Pravý turecký med
Turecký med (Lokum) je sladkost oblíbená nejen v Turecku, ale všude po světě. Je to želatinová pochoutka obalená v moučkovém cukru, která může mít mnoho různých chutí - od pomeranče, přes různé druhy ořechů, až po růžovou vodu. Výroba tureckého medu není vůbec složitá, tak se na to pojďme společně podívat!
Ingredience
- 500 g cukru
- 1 bal želatiny
- 2 dl vody
- 1 lžička citronové šťávy
- moučkový cukr na obalení
- Barva a příchuť dle libosti (například vanilka, pomerančová kůra mandle růžová voda apod.)
Nejnovější letáky
Postup
V hrnci smícháme cukr s želatinou a přidáme vodu. Přivedeme k varu a mícháme, dokud se cukr a želatina úplně nerozpustí.
Odstavíme z varu a přidáme citrónovou šťávu a příchuť dle libosti. Dobře promícháme.
Nalijeme směs do formy vyložené pečícím papírem a necháme vychladnout a ztuhnout alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
Po ztuhnutí turecký med vyklopíme z formy, nakrájíme na malé kostičky a obalíme v moučkovém cukru.
Skladujeme v chladnu a suchu v uzavřené nádobě.