Pickles
Pickles je ideální způsob, jak využít zeleninu z vlastní zahrádky po celý zimní období. Pickles jsou skvělé jako příloha, do salátu, nebo jen tak na chuť.
Ingredience
- 2 kg okurek
- 1 kg mrkve
- 1 kg cibule
- 1 kg papriky
- 500 g zelí
- Hrst vlašských ořechů nebo lískových
- 1 l octa
- 11⁄2 l vody
- 1 Lžíce Soli
- 1 Lžíce cukru
- 2 lžíce hořčičných semínek
- Hrst pepřových zrn
- 10 ks bobkových listů
- několik stroužků česneku
Nejnovější letáky
Postup
Začneme tím, že si připravíme zeleninu. Okurky, mrkev, cibule, papriku a zelí nakrájíme na menší kousky - já preferuji asi centimetrové. Rovněž oříšky a česnek nakrájíme na menší dílky. Ve velké míse smícháme všechny ingredience a necháme odstát, ideálně přes noc, aby se všechny chutě propojily.
Následně si připravíme základ nálevu. Do velkého hrnce vlijeme ocet, vodu, přidáme sůl, cukr, hořčičná semínka, pepřová zrna a bobkové listy. Nálev přivedeme k varu a varíme asi deset minut.
Do sklenic, které jsme předem důkladně vymyli a vysušili, vložíme naši zeleninovou směs. Snažíme se, aby byla zelenina vcelku rovnoměrně rozložená a aby ve sklenicích nezůstaly prázdné místa. Do sklenic přidáme ještě nasekané oříšky a česnek.
Horký nálev přelijeme do sklenic s zeleninou a dobře zavřeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme cca 15 minut. Poté sklenice otočíme zpět a necháme je vychladnout a naložit. Je dobré je uložit na temné a chladné místo a nechat alespoň 2 týdny naložit, než je otevřeme.