Zdroj: natalyadanko from Canva
Nejlepší kyselý závin
Recept na nejlepší kváskový závin. Náplň může být jakákoli, já jsem tentokrát udělala makovou.
Ingredience
Na cestách:
- 500 g Polohrubá mouka
- 1 kus vejce
- 50 g Cukr
- 200 ml Mléko
- 50 g kvasinky
- 1 lžíce Soli
Pro náplň:
- 300 g Mák
- 150 g Cukr
- 100 g Rozpuštěné máslo
- 100 g Rozpuštěné máslo
- citronová šťáva
Nejnovější letáky
Postup
V teplém mléce rozpusťte droždí a přidejte cukr. Poté nechám kvásek v teple asi 10 minut vzejít. To je důležité, protože kvalita vykynutého těsta závisí na aktivitě droždí.
Do hlubší mísy prosejte mouku, přidejte lehce osolené rozšlehané vejce a postupně přidávejte kvásek. Dobře promíchejte, až je těsto hladké a pružné.
Přikryjte těsto a nechte ho na teplém místě asi hodinu kynout. Mezitím si připravte makovou náplň.
Smíchejte mák s cukrem a přidejte citronovou šťávu a rozpuštěné máslo. Vše míchám do homogenní směsi.
Po hodině těsto vyklopte na vymaštěnou desku. Těsto rovnoměrně potřete makovou náplní a srolujte. Roládu potřete vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
Upečený závin nechte na plechu vychladnout. Pak ho nakrájím a podávám. Makový závin chutná nejlépe vychlazený, takže ho doporučuji připravit den předem.