Zdroj: Canva
Musaka s lilkem
Recept na pravou řeckou moussaku s mletým masem a lilkem.
Ingredience
- 3 lilek
- Sůl
- 3 ks Velké brambory
- 1 Lžíce olivového oleje
- 500 mleté hovězí maso
- 1 ks cibule
- 3 stroužky Česnek
- 1 Rajčata v konzervě
- 1 Lžíce Sušený oregano
- mletý černý pepř
- 50 g Olej
- 50 g Olej
- 50 g mouka hladká speciální
- 500 ml mléka
- 100 g nastrouhaného sýra
Nejnovější letáky
Postup
Lilek nakrájejte na plátky přibližně 1 cm tlusté. Osoľte jej a nechte jej odležet asi hodinu.
Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Opečte je na pánvi s olivovým olejem, dokud nebudou měkké.
Na té samé pánvi opečte cibuli a česnek dozlatova, přidejte mleté maso a smažte, dokud nebude úplně hotové. Přidejte drcené rajčaty, oregano a koření.
Předehřejte troubu na 180°C. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku. Pomalu přilévejte mléko, míchejte, dokud se omáčka nespojí. Poté přidejte asi polovinu sýra a míchejte do hladka.
Do pekáče vložte vrstvu lilků, poté směs z masa, poté brambory. Postup opakujte, dokud nevyčerpáte všechny ingredience. Směs přelijte omáčkou a posypte zbylým sýrem.
Řeckou moussaku pečte v troubě 45 minut.