Zdroj: IngridHS from Getty Images
Makový koláč s drobenkou
Vynikající makový koláč s drobenkou, který se hodí ke kávě nebo čaji.
Ingredience
Pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 1 kus vejce
- 1⁄2 lžíce prášku do pečiva
- 125 g masla
- špetka soli
Pro náplň:
- 200 g mletého máku
- 120 g cukru
- 200 ml mléka
- 1 kus vanilkový cukr
Pro drobenku:
- 100 g hladké mouky
- 70 g cukru
- 60 g masla
Nejnovější letáky
Postup
Začneme přípravou těsta. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidáme vejce a změklé máslo a vypracujeme hladké těsto. Toto těsto pak na lehce pomoučněné ploše vyválíme a vložíme do vymazané formy.
Připravíme si náplň. Mák smícháme s cukrem a zalejeme mlékem. Přidáme vanilkový cukr a promícháme. Tuto náplň rovnoměrně rozprostřeme na těsto.
Nakonec přichází na řadu drobenka. Mouku smícháme s cukrem a vpracujeme do ní máslo, aby vznikla hrubá drobenka. Tu posypeme po makové náplni.
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, nebo do zlatova. Nechejte ho před podáváním trochu vychladnout, podávají se ideálně měkké, ale ne rozpálené.