Zdroj: Pixabay: Mareefe
Jednoduchý salátový dresink s citronovým olivovým olejem
Tento dresink s citronovým olivovým olejem je můj oblíbený. Jeho příprava je snadná jako hračka a jeho svěží, pikantní chuť je neuvěřitelná!
Ingredience
- 1⁄2 šálek extra panenského olivového oleje
- 1⁄4 šálek čerstvé citronové šťávy
- 2 Hřebíček česnek, mletý
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- 1⁄2 čajová lžička medu
- sůl
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Začněte odšťavňováním citronů. Mějte na paměti, že velikost citronů se značně liší, takže na získání 1/4 šálku šťávy můžete potřebovat 1-3 citrony. Užitečným tipem je, že před krájením citronů je můžete povalit na pracovní desce, což vám umožní vymačkat více šťávy.
Poté rozdrťte stroužky česneku. V průběhu let jsem se naučil jeden šikovný trik: Stroužek česneku rozdrtíte stranou nože, což usnadní odstranění slupky.
Vezměte malou misku nebo skleněnou nádobu s víčkem (která je nejlepší pro pozdější protřepání dresinku) a přidejte 1/2 šálku olivového oleje, 1/4 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy, prolisovaný česnek, 1 lžičku dijonské hořčice a 1/2 lžičky medu. Podle chuti osolte a přidejte čerstvě mletý černý pepř.
Přísady šlehejte, dokud se důkladně nepromíchají. Pokud používáte sklenici, uzavřete ji víčkem a silně protřepejte. Další věc, kterou na tomto dresinku miluji, je, že si můžete upravit chuť podle svých představ. Chcete-li ji trochu sladší, přidejte trochu více medu; chcete-li ji pikantnější, vymačkejte do ní trochu více citronu. Ochutnejte a podle toho upravte.
Váš dresink s citronovým olivovým olejem je připraven k podávání! Pokapejte jím své oblíbené saláty nebo grilovanou zeleninu a vychutnejte si příval svěžích chutí. Dresink lze skladovat v chladničce až týden, takže neváhejte a připravte si ho více, než potřebujete.