Zdroj: ALLEKO via iStockPhotos
Jablečný koláč Cider Bake
Tento jablečný koláč je skutečným vrcholem mezi mými recepty na pečení. Nejen kvůli speciální ingredienci - jablečnému moštu - ale také proto, že je neuvěřitelně vlhký a lahodný. Tento koláč jsem dělala už mnohokrát k různým příležitostem a vždycky byl opravdovým lákadlem.
Ingredience
Na těsto:
- 250 g máslo
- 200 g cukr
- 4 Vejce
- 1 Štipka sůl
- 300 g Mouka
- 2 kávová lžička prášek do pečiva
- 200 ml Jablečný mošt
Na polevu:
- 500 g jablko
- 2 lžíce cukr
- 1 lžíce skořice
- 50 g plátky mandlí
Nejnovější letáky
Postup
Při pečení jablečného koláče nejprve utřete máslo s cukrem. Pro dosažení dokonale krémové konzistence doporučuji použít ruční mixér.
Vejce přidejte jedno po druhém do máslové směsi a dobře promíchejte. Přidejte také sůl.
Smíchejte mouku s práškem do pečiva a střídavě s jablečným moštem vmíchejte do těsta. Zjistila jsem, že pečlivé prosévání mouky má opravdu velký význam - těsto je pak mnohem lehčí a vzdušnější.
Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy (průměr asi 26 cm) a uhlaďte.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Smíchejte je s cukrem a skořicí a rozetřete na těsto. Nesmí zde chybět mandlové lupínky - dodají koláči něco navíc a zajistí úžasně křupavou polevu.
Jablečný koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horní/spodní ohřev) přibližně 60 minut. V případě potřeby koláč přikryjte alobalem, aby příliš neztmavl.