Zdroj: Pixabay : MrGajowy3
Domácí sušenky
Máslové sušenky jsou oblíbenou klasikou, kterou si můžete vychutnávat po celý rok. Podle tohoto receptu jsem už nesčetněkrát upekla vynikající a krásné sušenky. Podle mých zkušeností dává sušenkám nejlepší chuť a strukturu čerstvé máslo.
Ingredience
- 200 g Pšeničná mouka
- 125 g Nesolené máslo (pokojové teploty)
- 100 g cukr
- 1 Vejce (velikost M)
- 1 Štipka sůl
- 1 KL vanilkový cukr
Nejnovější letáky
Postup
Máslové sušenky připravíte tak, že máslo o pokojové teplotě smícháte s cukrem, solí a vanilkovým cukrem a dobře promícháte dohladka. Přidejte vejce a pokračujte v míchání. Nejlépe je pracovat při pokojové teplotě, protože se tak ingredience lépe promíchají.
Nyní přidejte mouku a hněťte, dokud nevznikne hladké těsto. Při přidávání mouky ji doporučuji přidávat postupně.
Nyní těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na hodinu. Tato doba odpočinku je nezbytná pro získání dokonalého těsta na chlebíčky. S těstem se pak mnohem lépe pracuje.
Po uplynutí doby chlazení předehřejte troubu na 180 °C horní/spodní ohřev.
Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi 5 mm a poté vykrajujte libovolné tvary. Pokud se těsto lepí, stačí použít další mouku na válení.
Vykrájené sušenky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 10-15 minut dozlatova. Při prvních několika pečeních je důležité troubu sledovat, protože doba pečení se může v závislosti na troubě lišit.
Upečené máslové sušenky nechte zcela vychladnout na mřížce. Během chladnutí mírně ztuhnou, takže se nemusíte bát, že se vám budou zdát zpočátku trochu měkké.
Užijte si domácí sušenky!