Čokoládový crémeux
Zbožnujete jahody a čokoládu ? Jeden úžasný a rychlý recept na Čokoládový krém ,,crémeux" který si oblibite právě v téhle kombinaci jahod a kvalitní čokolády
Ingredience
- 250 ml plnotučného mléka
- 250 ml šlehačky 33
- 35 g masla
- 80 g vaječného žloutku
- 40 gramy krystalového cukru
- 250 g hořké čokolády
Nejnovější letáky
Postup
Mléko a smetanu přiveďte k varu. Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny a vyšlehané vlijeme do zahřáte směsi smetany
Pomalu mícháme při teplotě 83-85°C. Nejlépe to jde v termomixu kde si teplotu umíte ohlídat přesně u šlehaní. Nedovolte směsi aby se zahřála moc jinak se vám vejce srazí a vejce se vám uvaří. Pokud by směs nebyla dostatečně horká, nebude mít čokoládové crem dostatečnou vazbu a zůstane tekutá a řídká.
Když dosáhnete 83-84 °C, slijte ji přes jemné sítko a pomalu a postupně alespoň na 3x vmíchávejte k rozpuštěné čokoládě, před přidáním další části pokaždé jemně ale důkladně promíchejte stěrkou.
Po spojení všech ingredienci dohromady vám vznikne tuhá hmota kterou již podle sebe naplňte do připravených sklenic, misek , a čokoládový crémeux nechte před použitím přes noc ztuhnout v lednici. Druhý den ozdobte čerstvými jahodami a můžete rovnou servírovat s nakrájenými jahodami, višněmí či rybízem ve vaši inspiraci se meze nekladou.