Buchtičky se šodó
Buchtičky se šodo jsou tradiční český dezert, který si zamilují všechny generace. Tento recept je krok za krokem, takže se vám buchtičky zaručeně povedou jako od babičky.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru
- vhodný kvásek na buchtičky (lze nahradit sušeným droždím)
- 2 žloutky
- špetka soli
- 200 g masla
- vanilkový cukr
- 150 g třtinového cukru
- 1 l mléka
- 2 Lžíce kakaa
Nejnovější letáky
Postup
Mouku si prosejeme do mísy, uděláme do ní důlek a nasypeme cukr. Do cukru přidáme droždí, zalijeme teplým mlékem a necháme kvasit.
Po vykynutí přidáme žloutky, sůl, rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto.
Těsto necháme na teplém místě vykynout do dvojnásobného objemu.
Vykynuté těsto rozdělíme na menší kousky a z nich tvarujeme kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Kuličky pečeme asi 15 minut na 180 °C do zlatova.
Mezitím si uděláme šodó. Do hrnce nasypeme třtinový cukr, přidáme kousek másla a karamelizujeme. Pak přilijeme mléko a přidáme vanilkový cukr.
Do šódó přidáme směs kakaa a mouky. Neustále mícháme, dokud se nám šodó nepovaří a nezhoustne.
Hotovým buchtičkám ořízneme \čepičku\ a naplníme šodó. Dáme je zpět do trouby na pár minut, aby šodó trochu ztuhl.
Pak buchtičky podáváme s máslem a moučkovým cukrem. Šodó recept je u konce!