Zdroj: Johanna Mühlbauer for Adobe Stock
Bramborové pyré za 35 minut
Jednou z mých nejoblíbenějších polévek je bramborové pyré. Je výživná, sytá a má hladkou, krémovou strukturu, která je prostě úžasná. Je to skvělý recept, který dělám už mnoho let a čas od času ho upravuji, ale základní chuť zůstává vždy stejná a je prostě neodolatelná.
Ingredience
- 6 velké Brambory
- 2 mrkev
- 1 Cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninový vývar
- 200 ml Cream
- sůl, pepř
- 2 Tablespoon máslo
- čerstvá petržel
- Krutony (nepovinné)
Nejnovější letáky
Postup
Recept na bramborovou polévku připravíte tak, že nejprve oloupete brambory, mrkev a cibuli a nakrájíte je na středně velké kousky. Na tomto místě je důležité zmínit, že velikost kousků ovlivňuje dobu vaření. Velké kusy vyžadují delší dobu vaření.
Do velkého hrnce dejte máslo a osmahněte na něm cibuli a česnek do průsvitna. Během vaření se mě často ptají, jaká má být teplota. Zde doporučuji cibuli a česnek smažit na středním ohni.
Nyní přidejte kousky brambor a mrkve a nechte je několik minut smažit. Zjistil jsem, že tím pokrm získá hlubší chuť.
Přidejte zeleninový vývar a polévku vařte asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
Když je zelenina měkká, můžete polévku rozmixovat ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu dohladka. Nezapomeňte přístroj nastavit na plný výkon, jinak bude polévka příliš řídká. Doporučuji začít pomalu a postupně zvyšovat otáčky.
Nakonec vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Přidáním smetany na závěr získá pokrm extra krémovou konzistenci a chuť.
Bramborovou polévku podávejte horkou a ozdobte ji petrželkou a krutony (volitelně). Na povrch polévky přidejte trochu smetany navíc.