Zdroj: Firn via iStockPhotos
Baumkuchenspitzen na Vánoce
Pro mě jsou tyto nádherné Baumkuchenspitzen stejnou součástí vánočního období jako samotný vánoční stromek. Dělala jsem je nesčetněkrát a pokaždé je to malý svátek, když vidím, jak se zlatohnědý voňavý koláč objevuje vrstvu po vrstvě. S mým postupem a trochou trpělivosti se vám tyto lahodné Baumkuchenspitzen určitě podaří.
Ingredience
Na těsto:
- 6 Vejce
- 250 g cukr
- 1 Balíček vanilkový cukr
- 200 g Marcipánová pasta
- Kůra z jednoho bio citronu
- 250 g změklé máslo
- 250 g hladká mouka
- 1 Balíček prášek do pečiva
Na polevu:
- 200 g hořkosladká čokoláda
- 2 KL kokosový olej
Nejnovější letáky
Postup
1. Chcete-li Baumkuchenspitzen upéct, nejprve předehřejte troubu na 250 stupňů horní/spodní teploty. Poté vymažte bochníkovou formu a dejte ji stranou.
Pak vejce oddělíme. Vždy to dělám pečlivě, protože žloutky mají zásadní vliv na konzistenci těsta.
Ve velké míse smíchejte žloutky, cukr a vanilkový cukr. Vmíchejte marcipánovou hmotu (malý tip: pokud je marcipán příliš tvrdý, můžete ho předem trochu zahřát). Poté přidejte citronovou kůru a změklé máslo a vše dobře promíchejte.
V dalším kroku smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně ji prosejte do vaječné směsi, abyste se vyhnuli velkým hrudkám.
Nyní ušlehejte bílky do tuha a opatrně je vmíchejte do těsta.
Nyní je čas na vrstvy: Do připravené formy nalijte asi 2 lžíce těsta a rovnoměrně ho rozetřete. Tento postup zopakujeme asi 10-12krát a každou vrstvu pečeme 3-4 minuty.
Jakmile v těstě nezůstane žádný zbytek, vyjměte koláč z trouby a nechte jej důkladně vychladnout.
Mezitím rozpusťte čokoládu na pánvi. Po vychladnutí a vyklopení koláče ho nakrájejte na kostky. Tyto kostky namočte do rozpuštěné čokolády a nechte je na mřížce okapat. Naše nádherné slavnostní Baumkuchenspitzen jsou hotové!