Vegetariánské lasagne s cuketou
Tato vegetariánská varianta lasagne je krásně křehká a plná chuti. Užijte si hojně zeleniny, omáčky béchamel a sýra, které jsou vrstveny mezi plátky cukety místo klasických těstovin.
Ingredience
- 3 Střední cukety
- 1 Lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 400 g rajských protlak
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř podle chuti
- pro omáčku béchamel:
- 50 g masla
- 50 g hladké mouky (pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkovou mouku)
- 500 ml mléka
- 200 g nastrouhaného sýra (např. mozzarely)
Nejnovější letáky
Postup
Začněme tím, že cukety přeřízneme na plátky o tloušťce cca 5mm. Položte plátky na plech vyložený pečicím papírem a opékejte je v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 10-15 minut, nebo dokud nejsou měkké.
Poté si připravíme rajčatovou omáčku. Na pánvi zahřejeme olivový olej a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Restujeme, dokud není cibule sklovitá, poté přidáme česnek a chvíli restujeme.
Přidáme rajský protlak, bazalku, oregano, sůl a pepř, promícháme a necháme 15-20 minut na mírném ohni.
Mezitím si připravíme omáčku béchamel. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a mícháme, dokud se nespojí.
Postupně přidáváme mléko a mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
Do pekáče nalijeme trochu omáčky béchamel, poté vrstvíme plátky cukety, rajčatovou omáčku, omáčku béchamel a sýr. Takto vrstvíme až do vyčerpání surovin, poslední vrstva by měl být sýr.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 30-35 minut, nebo dokud sýr na povrchu nezhoustne a lasagne nejsou zlatohnědé.
Necháme chvíli vychladnout před podáváním. Lasagne podáváme teplé, můžeme je ozdobit čerstvými bylinkami.
Tato receptura bude rozdělovat jídlo na čtyři stejné porce. Zdraví sladké chuťové pohárky! Cuketové lasagne vegetariánské jsou na světě!