Vařený sirup z bezových květů
U nás doma jsou domácí sirupy hit celý rok. Na prvním místě je bezový a druhé místo sdílí mátový sirup spolu s lipovým, které připravuji stejným způsobem jako bezový. Zkuste to, sirup je osvěžující a pro letní dny jako stvořený. 🌞
Ingredience
- 44 Květy černého bezu
- 4 kg krystalový cukr
- 4 ks citron
- 400 gr kyselina citronová
- 6 l voda
Nejnovější letáky
Postup
Květy bezu vložíme do velkého hrnce. Citrony pořádně umyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Přidáme je k bezovým květům a zalijeme převařenou a vychladlou vodou. Zakryjeme pokličkou a necháme 24 hodin louhovat.
Následující den bazový louh přecedíme přes gázu/utěrku a baz s citrony pořádně vymačkáme. Do scezené bazové vody přidáme citronovou kyselinu a krystalový cukr.
Základní sirup přivedeme za stálého míchání na mírném ohni k varu a necháme ho vařit 10-15 minut. Ta úžasná vůně vám provoní celý byt.
Ještě horký sirup nalijeme do lahví, které uzavřeme, zabalíme do deky a necháme vychladnout. Z tohoto množství výjde asi 7 litrů sirupu.