INZERCE

Zdroj: beats3 from Getty Images

Sušená rajčata

Domácí sušení rajčat patří k mým oblíbeným kulinářským činnostem. Díky této jednoduché činnosti mám vždy po ruce jedinečná, aromatická a chuťově výrazná rajčata, která jsou skvělým doplňkem mnoha mých pokrmů. Tento recept vřele doporučuji, zejména pokud máte přístup k čerstvým, zralým rajčatům - rozdíl v chuti je opravdu znatelný!

INZERCE

Ingredience

porce
3
  • 2 kg Zralá rajčata Přidáno do
  • 4 lžíce Soli Přidáno do
  • 2 hlavy Česnek Přidáno do
  • 1 svazek čerstvé bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn). Přidáno do
  • slunečnicový olej Přidáno do
INZERCE

Postup

360 min.
1. Krok

Nejprve si připravte rajčata. Omyjte je a rozkrojte na poloviny. Velká rajčata můžete nakrájet na více kusů. Snažte se však, aby byla zhruba stejně velká - tím zajistíte, že se budou rovnoměrně sušit.

2. Krok

Rajčata položte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby slupka byla na dně. Posypte je solí (solí nešetřete, pomáhá procesu sušení). Přidejte česnek nakrájený na plátky.

3. Krok

Rajčata pečte v troubě vyhřáté na 100 °C asi 5 hodin. Čas od času zkontrolujte, zda rajčata nejsou příliš suchá - záleží na chuti, já mám ráda, když jsou ještě trochu šťavnatá.

4. Krok

Když jsou rajčata dobře vysušená, vyjměte je z trouby a ještě teplá je naaranžujte do sklenic. Do každé sklenice přidáme také čerstvé bylinky - ty dodají našim rajčatům další chuť.

5. Krok

Nakonec nalijte olej do sklenic tak, aby byla rajčata zcela pokryta. Tento krok je klíčový, protože olej chrání rajčata před plísní a umožňuje jejich delší trvanlivost.

6. Krok

Po vychladnutí rajčata uzavřete a uložte na tmavém a chladném místě.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Saláty

266 recepty

Mascarpone

130 recepty

Masové pokrmy

1378 recepty

Sušení

28 recepty

Vánoční

83 recepty

Zelí

165 recepty

Rýže

176 recepty

Snídaně

662 recepty