Luxusní škvarkové placky
Tento recept na škvarkové placky využijete, pokud jste milovníkem tradiční české kuchyně.
Ingredience
- 120 g vepřových škvarků
- 500 g polohrubé mouky
- 180 g zkráceného tuku
- 125 ml mléka v případě potřeby přidejte více
- 20 g sušeného droždí
- 1 Úplný vejce
- 1 špetka cukru
- 2 rovné lžičky soli
- drcený pepř
- 2 Lžíce bílého vína
- 1 vejce na potření
- hrubá sůl drcený kmín na posypání
Nejnovější letáky
Postup
řipravte si plech na pečení a vyložte ho pečícím papírem.
Připravte kvásek smícháním rozdrobeného droždí, lžíce teplého mléka, špetky cukru a 2 lžic mouky. Dobře promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
Vepřové kůže nakrájejte nadrobno.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme tuhé sádlo, osolíme a opepříme.
Přidejte kvásek, vejce, nasekané vepřové kůže a víno (nebo vodu, pokud chcete). Spojíme v těsto, přikryjeme utěrkou a necháme důkladně vykynout (alespoň hodinu).
Z těsta vytvarujte kuličky (nebo ho vyválejte a vykrájejte kolečka) a položte je na připravený plech s rozestupy.
Pomocí kulaté mřížky (obvykle se používá na brambory při přípravě salátu) stlačte každou kuličku do plochého kotouče, čímž okamžitě vytvoříte ozdobný vzor.
Každý disk potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubou solí a drceným kmínem.
Pečeme v předehřáté troubě při 190 °C dozlatova.